cvijeće, pelargonija,  surfinija, maćuhica,povrće, vijenci, zemlja,

upute za surfinije

PETUNIJA
(Petunija x hybrida)


Visina: 20-70 cm.
Opis: Jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Oplemenjivanjem je dobiveno mnogo različitih oblika i boja cvijeta . Od 1992. godine na tržištu se nalaze novi hibridi petunija pod nazivom Surfinija dobiveni u Japanu. Surfinija je ubrzo osvojila svijet - bogatstvom cvjetova i dužinom izboja do 1,5 m stvara “slapove” cvjetova na balkonu. Omiljena za ukrašavanje natkrivenih terasa i sjenica
Boje: Bijela, žuta, ružičasta, ljubičasta, plava, crvena, dvobojne.
Vrijeme cvatnje: Lipanj-rujan.
Razmaci sadnje: 20-30 cm.
Stanište: Sunčano do polusjenovito, propusni, humusni supstrat.
Njega: Redovito zalijevanje, prihranjivanje gnojivima( u početku svakih 7 dana , a kasnije svakih 3-4 dana) koja sadrže nizak postotak dušika i više fosfora kako bi biljke obilno cvale. Jednom tjedno dobro je dodati vodotopivo željezo koje će spriječiti žutilo listova. U drugom dijelu ljeta možete biljke skratiti za 20 cm , dobro ih prihraniti i ponovno će cvasti do jeseni. Surfinije zbog velike mase lišća i cvjetova imaju još veću potrebu za hranjivima i vodom, o čemu treba voditi računa.
Razmnožavanje: Sjetva od siječnja do ožujka pri 22°C, nicanje za 10-20 dana

 

1. Prilikom sadnje vrlo je važan substrat. Substrat mora sadržavati mnogo hranjivih tvari. Naš savjet je da koristite KLASMAN PETUNIEN substrat. Možete ga nabaviti u našoj vrtlariji.

 

[Vrtlarija Čuček] [akcija] [maćuhica] [pelargonija] [surfinija] [upute o uzgoju]